Здорове харчування
Деякі люди вважають, що вживаючи в їжу тільки натуральні продукти, організм буде відчувати нестачу корисних речовин, і йому потрібна «підкормка» у вигляді біодобавок і вітамінів. Однак чи зможуть штучні добавки замінити натуральні продукти, до яких за своєю природою схильний організм? Найімовірніше, ні.
Натуральна їжа — джерело енергії, необхідної нам для життя. Щоб правильний раціон поліпшив стан здоров’я, він повинен відповідати певним правилам:
— їжте більше овочів, злакових, фруктів;
— замініть тваринні жири рибою;
— вживайте молочні продукти низької жирності;
— відмовтеся від солі, цукру, а також продуктів, що містять добавки;
— щодня з’їдайте один зубок часнику;
— почніть ранок зі склянки чистої води, випитої натщесерце;
— не пропускайте прийоми їжі, особливо сніданок.
Для початку слід усвідомити, що таке правильне здорове харчування. Є кілька тлумачень цього поняття:
1. Вживання такої кількості калорій в день, яка необхідна для нормальної життєдіяльності людини, тобто з урахуванням її енерговитрат.
2. Вживання їжі в обмежених дозах, у правильному поєднанні, в певний час.
3. Урахування набору хімічних елементів, що містяться в їжі.
Існує масовий стереотип, що дієта і здорове харчування ― це одне і те саме. Найчастіше дієта передбачає тимчасове дотримання раціону харчування задля досягнення конкретної мети. Правильне харчування ― це ваш свідомий вибір бути здоровим і дотримуватися його необхідно все життя.
Розробляючи меню здорового харчування, важливо також пам’ятати мудрість: «Під час сніданку їж, як король, в обід ― як принц, вечеряй ― як жебрак». Це означає, що розмір порцій протягом дня повинен зменшуватися.
Меню здорового харчування обов’язково має включати наступні продукти: овочі та фрукти, цільнозернові, нежирне м’ясо (бажано птиці), рибу, бобові, нежирні молочні продукти і т. ін. Для підтримки сил і енергії бажано щодня їсти жменю сухофруктів (це може бути чорнослив, курага, родзинки, фініки, інжир) і горіхи (мигдаль, ліщину, арахіс, волоський горіх і т. п.). Намагайтеся вилучити зі свого раціону або як можна рідше вживати смажені страви, копченості та борошняні вироби.
Нормою для здорової людини вважається вживання їжі 3 — 4 рази на добу. Ми спробували скласти зразок меню здорового харчування на один день. Спираючись на нього, ви легко зможете скласти свій повноцінний і, головне, смачний раціон.
Сніданок : Щоб «розбудити» вашу травну систему після сну, ми рекомендуємо вам випити стакан води за півгодини до прийому їжі. На сніданок радимо вівсяну кашу, фрукт (яблуко/апельсин/ківі). Чай без цукру (замінити медом). Каша дасть вам необхідну для активного трудового дня енергію. Фрукти додадуть бадьорості. Чай без цукру позбавить вас зайвих «швидких вуглеводів», які моментально засвоюються в організмі.
Обід: На обід радимо обов’язково ввести в меню здорового харчування першу страву. Український борщ, овочевий суп із квасолею або юшка з риби швидко засвоюються і поліпшують травлення. До першого можна додати відварені або тушковані рибу або м’ясо з овочами. Запити смачну їжу можна фруктовим соком.
Полудень: Якщо у вас з’явиться бажання нашвидкоруч перекусити протягом важкого трудового дня, ― не біда. Це може бути кефір із галетами або фруктовий мікс із йогуртом, або ж сухофрукти.
Вечеря: Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 3 години до сну, інакше їжа піде «про запас». Як варіант підійде гречана каша, овочі тушковані (капуста, морква, цибуля, томат), хліб та мінеральна вода.